Nervebetennelse

sciatica_legpain15482326_m

Hva er nervebetennelse?

Nervebetennelse eller på latin neuropati er ikke en bestemt lidelse, men et symptom på flere forskjellige lidelser. Dette betyr bare at nervene nervene i bena, ansiktet, eller i noen tilfeller organene er skadet.

I de fleste tilfeller får man vite av legen at dette ikke kan lindres, men at man kanskje kan minske eller stoppe smertene med morfin, epilepsi medisin eller sterk psykiatrisk medisin.

Hva er symptomene for nervebetennelse?

Nervebetennelse (neuropati) starter normalt i føttene med en numhet som langsomt utvikler seg til en følelse av å ‘gå på bomull’.  Man kan også ha en følelse av at noe er galt, f.eks. kan kalde føtter føles varme og omvendt. Når man går merkes det kanskje som om man har en stein i skoene, men når man kikker etter den er det ingen. Hvis nervebetennelsen blir mer alvorlig kan man få sterke stikkende smerter i føttene og dårlig balanse. Smertene kan gå helt opp til knærne, og man kan også ha stikkende smerter i hendene og underarmene. I sjeldne tilfeller mister man styrke i musklene, og knoklene i føttene ‘faller’ sammen, hvilket kan være veldig smertefullt.

Hvorfor får man nervebetennelse?

Det er forskjellige ting som kan føre til nervebetennelse, det mest vanlige er en forgifting. Det ser man ved diabetisk nervebetennelse (diabetisk neuropati). Nervebetennelse pga. sukkersyke, nervebetennelse pga. for mye alkohol, nervebetennelse pga. medisin f.eks. kemo, nervebetennelse pga oppløsningsmidler, innsektsmidler, vaksinasjoner osv.

Man kan også få nervebetennelse pga. en vitaminmangel, spesielt mangel på B-vitaminene B12, B6 og B1 kan forårsake nervebetennelse.

Nervebetennelse kan også forårsakes av noe feil med immunforsvaret, slik at immunforsvaret begynner å angripe nervene istedenfor virus og bakterier. Dette kalles autoimmun nervebetennelse eller immunmedieret nervebetennelse.

Polio, virusinfeksjoner, borrelia og andre ting kan også forårsake nervebetennelse. Det finnes også arvelige former for nervebetennelse.

Hvordan behandles nervebetennelse?

Først skal legen undersøke hva som har forårsaket nervebetennelsen. Hvis det er vitaminmangel må man selvfølgelig ha et tilskudd av de vitaminene som mangler. Hvis det kommer av en forgiftning må man prøve å unngå å få den type gift i kroppen. Ved nervebetennelse pga. sukkersyke må man forsøke å holde blodsukkeret stabilt.

Hvis man får smerter blir man tilbudt morfin, psykiatrisk medisin, eller medisin mot epilepsi. Alle disse medisinene kan gi forferdelige bivirkninger som f.eks. nedsatt intelligens, konstant tretthet, hjerteskader, forstoppelse, vannlatingsproblemer, depresjon, besvimelser og mye annet. Utover dette kan legene normalt ikke gjøre så mye og man får vite at man må lære seg å leve med sykdommen.

 Kontakt oss